A crea și a rupe obiceiuri (RO)

Obiceiurile sunt comportamente pe care le efectuăm în mod regulat. Astfel de comportamente trebuie repetate regulat pentru a se forma și sunt oarecum automate, făcând construirea și ruperea obiceiurilor o adevărată provocare.

thechangehub

2021-05-04 3 min read

Uneori, cu toții ne dorim ca viața noastră să funcționeze pe pilot automat, trecând peste treburile zilnice. Din fericire, creierul este pregătit să facă asta prin puterea obișnuinței.

Ce este un obicei?

Obiceiurile sunt acțiuni repetate pe care le realizăm în mod regulat, uneori chiar inconștient, dobândite prin repetiție frecventă. Cercetările arată că aceste acțiuni constituie până la 40% din comportamentul nostru de zi cu zi.

Așa cum menționează James Clear în cartea sa, „Atomic Habits”, starea noastră actuală nu este altceva decât totalitatea obiceiurilor noastre. Lucrurile pe care le facem în mod repetat ne fac cine suntem, modelându-ne convingerile, personalitatea și chiar modul în care ne privim pe noi înșine.

„Când înveți să-ți transformi obiceiurile, îți poți transforma viața”.

Cum funcționează obiceiurile?

Obiceiurile se formează pe măsură ce următoarele patru aspecte se adună: un indiciu (cunoscut și sub numele de declanșator), o poftă, un răspuns și o recompensă.

Indiciul

Indiciul este ceva care îți determină creierul să inițieze un comportament. Aceste indicii pot fi un moment al zilei, o locație, o stare emoțională sau chiar alte persoane.

Pofta

Poftele reprezintă al doilea pas al buclei obișnuite și sunt forța motrice care te motivează să acționezi. Nu dorim acțiuni în sine, ci mai degrabă sentimentul care apare după ce se întâmplă acțiunile.

Răspunsul

Răspunsul este actul îndeplinirii obiceiului în sine. Este ceea ce faci pentru a calma pofta. Cu toate acestea, răspunsurile apar doar dacă ești suficient de motivat sau dacă ai capacitatea de a îndeplini sarcina.

Recompensa

În cele din urmă, vine recompensa, care servește două scopuri. Primul este să satisfaci pofta, de ce ai acționat în primul rând. Al doilea este să te învețe dacă merită depus efortul pentru recompensă.

Cum se formează obiceiurile

Obiceiurile se pot forma numai atunci când condițiile sunt potrivite: toate cele patru aspecte menționate mai sus trebuie să fie la un nivel ridicat.

Creierele noastre sunt mereu în căutarea unor indicii, deoarece sunt dovada că recompensele sunt aproape. Acestea duc în continuare la pofte, care sunt puternic influențate de gândurile, sentimentele și emoțiile noastre. Apoi, răspundem poftei, care oferă o recompensă. Recompensa este evaluată subconștient și, dacă efortul merită câștigul, atunci, prin repetare, devine un obicei.

Cum să construiești noi obiceiuri

Înțelegând modul în care funcționează obiceiurile și folosind aceste aspecte în avantajul nostru face ca edificarea lor să fie o sarcină simplă. Îndeplinirea fiecărui aspect îți va ușura crearea noilor obiceiuri.

Indiciul: fă declanșatorul cât mai evident posibil. În acest fel, mintea ta va prelua subconștient semnalul mai frecvent.

Pofta: fă recompensa mai atractivă: folosește-te de motivație pentru a te îndemna să îndeplinești ce ți-ai propus.

Răspunsul: fă sarcina ușor de realizat. Nu te forța să faci ceva extrem de dificil de prima dată. În schimb, ia-o încet.

Recompensa: fă recompensa mai satisfăcătoare. O modalitate de a face acest lucru este prin adăugarea recompenselor pe termen scurt la recompensele pe termen lung. (Obiceiurile și productivitatea sunt foarte strâns legate. În prima noastră postare de blog, Productivitate și procrastinare, am vorbit despre creșterea imediată a recompenselor.)

Cum să rupi obiceiurile rele

Cu toții ne-am luptat la un moment dat cu obiceiurile pe care ne-am dori să nu le avem, fie că ne roadem unghiile, fie că mâncăm în fața televizorului. Ruperea obiceiurilor urmează o strategie similară: inversează doar ceea ce ai face pentru a construi altele noi. Fă indiciile invizibile, neatractive, dificil de realizat și nesatisfăcătoare.

Cheia succesului atunci când vine vorba de obiceiuri este să faci lucrurile cu atenție și în mod intenționat, fie că vrei să formezi sau să rupi un obicei. Recunoaște indicii, pofte, răspunsuri și recompense și apoi fă alegerile în mod conștient.

Surse și lecturi suplimentare recomandate:

"Atomic Habits" - James Clear

https://jamesclear.com/three-steps-habit-change

https://markmanson.net/downloads/habits-ebook

https://hbr.org/2019/12/how-to-break-up-with-your-bad-habits

https://www.npr.org/2012/03/05/147192599/habits-how-they-form-and-how-to-break-them?t=1619507411322Locații

Colegiul Național ”Spiru Haret”-Strada Italiană 17, București 021021

Colegiul Național „Matei Basarab”- Strada Matei Basarab 32, București 030674

Contact
thechangehub@gmail.com