Ce este The Change Hub?


The Change Hub este primul hub educațional dintr-o instituție de stat din România. Fiind bazat pe conceptul de educație non-formală, des întâlnit în străinătate, The Change Hub reprezintă un mediu deschis și primitor de învățare în care atât liceenii, cât și profesorii au posibilitatea de a dobândi abilități pe care învățământul formal nu le prevede, precum Time Management, Leadership, Public Speaking si Project Management.

Filosofia Hub-ului

În condițiile în care școala dă tot ce are mai bun să ne ofere informațiile academice necesare, oamenii pun din ce în ce mai mult accentul pe termenul de “Elită” a societății. Fiecare caută să devină mai bun, să facă o schimbare și să aibă un impact asupra celorlalți și asupra propriei persoane. Cu The Change Hub poți fi sigur ca îți vei lăsa amprenta.

Hub-ul nu este doar o sală; Pe lângă spațiul recreațional, potrivit pentru muncă și învățare non-formală, The Change Hub țintește să fie un program de dezvoltare personală unde se învață relaxat și creativ, o comunitate căreia sperăm să îi spui cât de curând „familie”. E locul în care te formezi, e o comunitate care își dorește să se facă auzită și să se remarce prin proiecte sociale ce au ca scop găsirea unor soluții pentru problemele cu care se confruntă societatea. Peste câțiva ani o să îți amintești de zilele de la Hub; cum ai învățat despre descătușarea forțelor interioare, project și time management și tips and tricks pentru a deveni mai carismatic.  Fii sigur că nu vei uita grătarele de sâmbată din curtea liceului sau zilele în care oamenii pe care de obicei îi vezi la costum, schimbând lumea, vin să stați la o vorbă și să jucați un șah. Acesta este Hub-ul: un loc atipic, plin de oportunități, învățare și distracție, care își dorește să pregătească elitele zilei de mâine, sperând să transforme atipicul în atmosfera unei zile obișnuite de școală.

De ce The Change Hub?

Povestea noastră

Povestea noastră începe în 2017, când un grup de liceeni din Colegiul Național "Spiru Haret" București  pune în aplicare o idee, pornind de la non-formal. Astfel, în vara anului 2017, se pun bazele hub-ului, un spațiu dedicat tuturor celor care vor să rămână după ore, să învețe și să socializeze

La câteva săptămâni după începerea anului școlar, încep și activitățile The Change Hub. Sâmbăta, membrii comunității participă la un atelier, unde în fiecare săptămână se abordează o nouă temă: cunoașterea între ei, cunoașterea personală, fundraising, lucru în echipă. Workshop-ul este urmat de o sesiune cu un speaker motivațional.

La momentul actual, The Change Hub își desfășoară activitățile atât în cadrul liceului Spiru Haret, cât și Matei Basarab. 

Comunitatea

Noi, despre comunitate

"Am aflat ce înseamnă să faci parte dintr-o comunitate pe care te poți baza indiferent de situație și alături de care vreau să mă dezvolt cât mai mult."

"Comunitatea m-a ajutat să ies din zona mea de confort și să îmi redescopăr pasiunile."

"In fiecare sâmbătă, dupa fiecare atelier, am sentimentul ca sunt mai aproape de a deveni cine vreau să fiu."

"Am găsit oameni ce sunt pe aceeași lungime de undă cu mine. Oameni alături de care să mă simt 100% eu."

Experiența The Change Hub, pe scurt

The Change Hub le oferă liceenilor experiențe unice și cursuri interactive cu traineri și speakeri profesioniști. În cadrul acestor cursuri învațăm, dezbatem și discutăm diverse subiecte pentru a asimila informația de care avem nevoie. Nu există un mod corect de a învăța la aceste cursuri: nu există teste sau note, ceea ce le face plăcute și îi îndeamnă pe participanți să fie deschiși, sinceri și creativi. Cursurile au un scop clar: de a îi pregăti pe membri pentru a duce la bun sfârșit propriul proiect, care va reprezenta un punct definitoriu în dezvoltarea individuală a fiecărui membru. 

În fiecare an The Change Hub organizează un Team Building: o excursie de câteva zile în care membrii comunității se cunosc mai bine, lucrează în echipă și sunt puși constant la încercare prin diverse jocuri si activități. Scopul principal al Team Building-ului este, totodată, construirea echipelor pentru viitoarele proiecte, dar și crearea de conexiuni și amintiri de neuitat.

Membrii comunității The Change Hub primesc în al doilea semestru al anului școlar ultima și cea mai mare încercare: organizarea unui proiect de la zero. Folosindu-se de experiențele din cursul anului, fiecare echipă parcurge toate etapele realizării unui proiect, de la identificarea unei probleme sau unei nevoi în societate, planificarea acțiunilor, evaluarea resurselor, panâ la desfășurarea evenimentului propriu-zis. Punerea în practică a materialului este unul dintre cele mai importante aspecte ale învățării, liceenii învățând prin implementarea proiectelor cum să aplice diversele abilități dobândite, atât în viața de zi cu zi, cât și la scară largă, în societate.

Activitate

Activitatea The Change Hub nu este limitată la training-urile săptămânale sau la proiectele pe care le organizăm. Pe lângă acestea, misiunea noastră este să promovăm educația non-formală și să o integrăm cât mai mult în zilele noastre obișniute de școală, iar printre reușitele noastre se numeră și apariții televizate în acest scop.
Deoarece dorim ca atelierele noastre să nu se limiteze la membrii comunității, organizăm și training-uri libere, la care oricine poate lua parte, indiferent de liceu. Tratând subiecte precum Time și Project Management, participanții au parte de o experiență veritabilă în cadrul The Change Hub.
The Change Hub a organizat ateliere de digitalizare pentru profesorii CNSHB ce i-au ajutat pe aceștia să se adapteze la noile condiții impuse pentru a preveni răspândirea noului Coronavirus. Profesori de la mai multe discipline, precum Limba și Literatura Română, Limba Engleză, Geografie, Istorie, Matematică, Educație Plastică sau Educație Muzicală, au avut ocazia să învețe cum pot folosi aplicații online oferite de Google și au aflat care sunt cele mai eficiente și actuale site-uri educaționale.  Profesorii spiriști au avut astfel ocazia de a afla mai multe despre predarea online a materiei în moduri eficiente și captivante. Atelierul de digitalizare de pe 12 mai 2020 nu a fost organizat doar în scopul de a oferi informații utile profesorilor pentru a își îmbogăți metodele de predare, ci și pentru a îmbunătăți relaționarea și comunicarea dintre elevi și profesori. Prin urmare, acest curs a adus beneficii ambelor părți participante.
Pe lângă aceste activități, în cadrul comunității am dus la bun sfârșit și diverse proiecte de voluntariat. Spre exemplu, în fiecare an, înainte de sărbătorile de iarnă, membrii comunității The Change Hub se adună în Mall Veranda pentru a împacheta cadouri. Donațiile strânse de-a lungul acestei activități sunt folosite pentru a sprijini o cauză în care credem. 

Valori

Dezvoltare. Siguranță. Acceptare.

Dezvoltarea este lucrul care stă la baza The Change Hub. Fie că este vorba de dezvoltarea personală a fiecărui membru sau dezvoltarea în cadrul comunității, ea nu are limite.

Comunitatea TCH îți oferă un sentiment de siguranță, este locul în care te poți dezvolta, unde singura direcție este drumul către cea mai bună variantă a ta în devenire.

Când te gândești la comunitatea TCH, te gândești la acceptare, la spațiul unde nu ești judecat, iar cei din jurul tău îți înțeleg problemele și te ajută să găsești soluții pentru a le rezolva.

Locații

Colegiul Național ”Spiru Haret”-Strada Italiană 17, București 021021

Colegiul Național „Matei Basarab”- Strada Matei Basarab 32, București 030674

Contact
thechangehub@gmail.com